Studeni 2012.

Što je stvarno?

Posted in (slušati) TREĆI PROGRAM HRVATSKOG RADIJA, STIL ŽIVOTA U PROSTORU UMA tagged , u 2:44 pm autora/ice Magičar

(slušati) HRVATSKI RADIO TREĆI PROGRAM

Ponovno sam odlučio izići van; napustiti Prostoriju s Kolom. Ali ne zato da bih se vratio u Prostor Stvarnosti, u kojem sam ‘nešto drugo’ od ovoga ovdje, ne; nije mi bila namjera napustiti Prostor Uma. To nisam činio ni zato kako bih nesmetano mogao promatrati što se to događa u Tetkinom Ljetnikovcu, a nešto se definitivno započelo događati, u to više nije bilo nikakve sumnje. Odlučio sam napustiti Prostoriju s Kolom kako bih jednostavno sišao dolje, u zapušteno dvorište prekriveno lišćem i tamo ostao stajati neko vrijeme promatrajući krajolik oko sebe. Otkako sam se nedavno po prvi put spustio udvorište stare kućerine, sada mi se to činilo redovitom potrebom.

Možda je i prekrasna jesen razlog moje učestale ektaplazmične mobilnosti, osjećaj šuškanja svega toga lišća pod nogama, iskustvo raznorodnih boja na svakom koraku – tko bi ga znao. A možda sam, u međuvremenu, u vlastitom Prostoru Uma razvio osjećaj za sâm prostor i želio bih to dalje istraživati. U čemu se to nalazila Prostorija s Kolom, u čemu ovo dvorište, i što se sve krije u vječnoj izmaglici koja je prekrila polje oko posjeda?

Vjerojatno ću sada, kad se Tetka odselila, sâm početi donositi teške odluke u vezi održavanja čitave ektaplazmične nastambe. Što je stvarno? Ono što živim kad sam u Nadstvarnosti, kada hodam gradskim ulicama do zgrade svog fakulteta, uspinjem se stepenicama do svog sobička u potkrovlju ili ovo u što utonem kada nakon toga otvorim svoj laptop: jedna neugledna, zapuštena Prostorija s neobičnim i živahnim Kolom Duha Svijeta koje zaprima nevjerojatnu moć da zapamti sve što sam ikad pročitao, pogledao, poslušao?

Napokon, ono što sam odlučio to sam i učinio. Po trošnim drvenim stepenicama pažljivo sam sišao u dvorište nastambe. Zakratko, pogled mi odluta u pravcu Tetkinog Ljetnikovca kojeg je obasjavalo iritantno umjetno Sunce, ali samo zakratko; nastojao sam se usredotočiti na promatranje zdanja u koje se smjestila Prostorija s Kolom. Vječna jesenja izmaglica rosila je moje lice dok sam pogledom streljao svaki kutak misaone građevine. Kako bi bilo da je malo preuredim? Zašto ne! Prisjetio sam se svoje davno napisane priče koja je nosila naziv Dvorac i u kojoj sam već činio istu stvar koju činim danas. Glavni junak priče redovito se povlačio u nastambu koju je sagradio u svom umu, slikoviti Dvorac iz trinaestog stoljeća, kako bi umakao ubitačnoj svakodnevici. Junak davne priče posjedovao je moć zamišljanja sveg živog i neživog u svojoj mozgovnoj oazi, pa tako i samog dvorca. Prekrajao je njegove zidove, mijenjao mu oblik kako je htio, osim što je u njemu i stvarao raznorazne čudne likove. Pomislio sam, eto mi prilike. Što drugo danas činim, ako ne upravo to. Danas sam u mogućnosti u potpunosti postati likom moje davne priče. Mogao bih, recimo, izmijeniti izgled građevine u koju sam smjestio Prostoriju s Kolom, mogao bih je… preoblikovati u Dvorac! Pa da! Neka Prostorija s Kolom bude samo jedna od odaja raskošnog srednjovjekovnog zdanja.

Ali prije nego ću prionuti poslu i mislima započeti provoditi promjene, jedva čujno, kroz prozor Prostorije s Kolom do mene dopre snažan glas spikera:

– Slušate Treći Program.

Kolo me je, eto, odlučilo prizvati zvukovima Trećeg programa hrvatskog radija, da se vratim u Prostoriju i prionem stvarnim poslovima, poslovima čitanja i pisanja koji su puno primjereniji bivstovanju u Prostoru Uma, a ne da izigravam nekakvog Inženjera Uma i igram se preoblikovanja njegovih usputnih građevina. Treći je program moja česta podloga za pisanje i čitanje. U skladu s tim, Jutarnji koncert idealan je ukoliko na programu ima kakvu operu, sve to „aaaaaa“ opernih pjevačica i pjevača koje vrluda tonalitetom, podiže se i spušta, podražava najbolju atmosferu za pisanje. Osim toga, tu su i druge emisije, Život glazbe nekad, a danas, recimo, Transonica. Govorne emisije već su manje pogodne za istu funkciju. Bibliovizor, Ogledi i rasprave i Gubitak središta zato slušate u podcastu.

Sada sam naćulio uši. Poruka koju sam primio putem Trećeg programa hrvatskog radija bila je nedvosmislena. Kolo me je željelo upozoriti da u Prostoru Uma ne mogu činiti onako kako to ja hoću. Ne mogu se igrati sa svojim ektaplazmičkim prostorom. On mora odražavati moju unutrašnjost kakva doista jest, a ne kako ju ja mogu zamisliti. Možda sam, uistinu, stari ‘devetnaestostoljetni’ tip, s obzirom na svu tu sklonost književnosti koju tetka stubokom prezire. Osim toga, svjestan sam da ovim područjem prolazi divovski lik M. Houellebecqa, francuskog pisca kojeg nerijetko u svojim tekstovima oponašam, uvjeren da je i ova ektaplazmična palača djelo samo njegovih misli. Na kraju, morao sam se pomiriti s tim kako je Kolo uredilo stvari, staru kućerinu ostaviti da izgleda upravo onako kako izgleda i vratiti se natrag u Prostoriju.

Ipak, prije nego li ću se vratiti u društvo Kola Duha Svijeta, pogled mi pade na stablo, ogromno stablo koje je bilo izvor sveg tog lišća pod nogama, divovski hrast lužnjak koji je rastao i u blizini zgrade fakulteta u Prostoru Stvarnosti. Eto, možda sam želio da na tom mjestu bude neki kesten, čak mi se i lipa nije činila lošim rješenjem, ali nešto u meni htjelo je da pored Prostorije s Kolom raste ovaj hrast, stariji od svega što je u njegovoj blizini. Kucnuh prstima po njegovoj kori. Ništa se nije dogodilo; vjerojatno je i on krio neku svoju tajnu koja će se jednom razotkriti u budućnosti. A sad na posao, povratak na pročitane knjige, na toliko toga pročitanog…

2 komentara »

 1. toshimir said,

  sjetim se jedne pjesme od EKV:
  “…Vidi, da nije mozda stigla jesen
  trazi, i naci ces u sebi truo hrast.
  Gore u nama je bujica reci
  dole u nama je jesenji strah…”

  • Magičar said,

   Da, toshimire, “Jesen, u kozi dolazi mi jesen jesen, u krznu dolazi mi jesen…” nezaboravni stihovi od nezaboravnog banda…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: