Svibanj 2013.

Fantastiku možemo pronaći i u stvarnosti

Posted in Jutro čarobnjaka, PAUWELS & BERGIER, RELIGIOZNOST tagged , u 3:01 pm autora/ice Magičar

Louis Pauwels & Jacques Bergier: JUTRO ČAROBNJAKA: UVOD U FANTASTIČNI REALIZAM

Jutro čarobnjaka jedna je od onih knjiga za koju se može dogoditi da je krivo procijenite; kako se s koje strane uzme. Ukoliko u vama prevladava intelektualni tip mogli biste se na kraju razočarati, ukoliko ste pak onaj umjetnički – na početku ćete biti podozrivi.
Saznavši za nju u jednom prošlih brojeva Zareza već sutradan, ‘usudio’ sam se podići je u knjižnici. Ma šta ti tamo, Louise i Jacques, pišu o nama čarobnjacima, magičarima, da ne kažem ‘vješcima duha’… A onda otkrijem da autore knjige slobodno mogu uzeti kao svoje preteče, jer zagovaraju nešto vrlo slično onomu što i ja zagovaram ovim svojim malim bijednim blogom. Čine to na svoj način, koji je, prema mom mišljenju, i kompetentniji i koncizniji od moga. I ne samo to; Jutro čarobnjaka knjiga je koja se čini ‘odgovornom’ za svu tu epidemiju ezoterije s kraja dvadesetog stoljeća kojoj je nesvjesno postmodernog pojedinca bilo izloženo, i koja stvari tumači mimo hladnog razuma i bijele puti njegovih misli.
Ali nisu li sve te misli o čaroliji koja nas okružuje evoluirale i u nešto što ih je djelomično kompromitiralo, bezbrojne selfhelp pomagalice i kontroverzno osjećanje new age doba? Mnogi kritičari u osvrtu na ovu knjigu napisat će kako je upravo ona ‘vjesnik novog doba’ i da su se mnoge stvari koje je knjiga predvidjela – i ostvarile. Ali kako razlikovati dobro što taj novi pogled nudi od onoga lošega, što samo zavodi i što se zatim beskrajno ponavlja? To je najteže, prijatelji, kazao bi Nietzsche. Kako istodobno vjerovati u fiziku i u taofiziku?

Fantastiku ne trebamo tražiti u mašti, poručuju autori, možemo je pronaći i u stvarnosti, to je više-manje njihova glavna teza oko koje raspredaju ostatak teksta.

…trebamo projicirati svoj um daleko unatrag i daleko unaprijed da bismo shvatili sadašnjost.

Autorski dvojac nakon petogodišnjeg razdoblja istraživanja izvještava da im se čini da su otkrili ‘novu točku gledišta, bogatu mogućnostima’. Ona je u srcu ‘ultrasvijesti i više budnosti’. Međutim, već vas ti pojmovi mogu odbiti. Stoga knjigu treba pažljivo čitati. Malo kasnije, prostodušno, s daleko prihvatljivijim rječnikom objašnjavaju što su zapravo mislili pod izrazima ‘ultrasvijesti’ i ‘više budnosti’:

Mislimo da u samom srcu stvarnosti um, ako je imalo nadaktiviran, otkriva fantastiku… Fantastiku, poput drugih dragocjenih materijala treba čupati iz utrobe zemlje, iz stvarnosti.

Na koncu, to je i ključna misao koju vam i ja, u nekom svom obliku, prevejano, uz intelektualnu nelagodu, nastojim prenijeti putem ovoga bloga pravdajući njome tako nadmeno i pretenciozno ime Magičara koje rabim.

Fantastiku općenito definiramo kao nasilje nad prirodnim zakonima, kao pojavu nemogućeg. Po našem mišljenju riječ uopće nije u tome. Fantastika je očitovanje prirodnih zakona, učinak kontakta sa stvarnošću kada je percipiramo izravno, a ne filtriranu kroz veo intelektualnog sna, navika, predrasuda i konformizama.

Osvrnuo sam se po Prostoriji s Kolom. Staro izlizano pokućstvo zinu na mene. Portreti najvećih Magičara ravnodušno su me promatrali. U kutu, u otvorenom prozoru Kolo se ravnomjerno okretalo. Svaka moja misao ili rečenica odgovarala je jednom okretu Kola, činilo mi se. I onda, je li ona, ta fantastična Prostorija s Kolom, samo ‘moja mašta’? Ne postoji li ona stvarno u mojim mislima? I od kada mislima oduzimamo pravo da budu stvarne? Prostorija s Kolom je stvarna koliko su to i moje misli. I nije li neka osobito pronicava hinduistička predaja pretpostavljala kako naš svijet – bog samo misli?

Knjigu sam tek počeo čitati. Hoću li se razočarati možda i neće ovisiti o tomu kojem tipu naginjem (umjetničkom ili intelektualnom), ali svejedno, volio bih da je upravo to slučaj… da svojim zamjedbama oblikujem stvarnost i preko čitanja jedne knjige otkrijem zapravo kakav sam…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: