Svibanj 2016.

Droga moći (ili o postanku ‘volje za moći’ iz sanjarenja)

Posted in Daydreaming, FILOZOFIJA, NIETZSCHE, Volja za moć tagged , , , u 8:10 pm autora/ice Magičar

FRIEDRICH NIETZSCHE: Volja za moć
RADIOHEAD: Daydreaming

‘Moje učenje’, ukratko, moglo bi se izreći i ovim riječima: na početku, postojao je (samo) nagon za opstankom, a ‘volja za moć’ bila je (samo) prva praideja koja je iz njega proizišla.

(I unaprijed ispričavam se svima onima koji u ovom dobu opravdano zaziru od objave svake nove istine, a filozofsku raspravu koja stremi takvom cilju drže zamornom. Otklon od (nužne) subjektivnosti koje diktira ovo doba bio mi je potreban (samo) kako bih jednu svoju, dakle, ipak (samo) svoju ideju, progurao kroz rešetke starog diskursa…)

Možemo samo nagađati kako je to izgledalo u početku, tog, za svakog čovjekolikog majmuna, sumornog dana, ispunjenog strahom, patnjom i bježanjem, u kojem se praideja ‘volje za moći’ u njegovu umu konačno oblikovala, a možda upravo iz njegova ondašnjeg daydreaminga … Dižući se iz magle bitka, definitivno, njegove tamne strane, dospjela je ona u svoje vrijeme. Ali dakako, u to doba, i druge praideje morale su se motati umom prvobitnih ljudi. Praideja Boga, recimo, možda je prva praideja uopće koja je čovjeku pala na um! Znatiželja je možda izrasla iz seksualnog nagona, umjetnost iz oponašanja, a zen-budizam – sad stvarno spekuliram – možda i iz čistog ignoriranja čovjekovog nepovoljnog položaja u prirodi. Međutim, i dalje tvrditi da je sama ‘volja za moć’ nagon po sebi – u ovom trenutku i u ovom dobu – čini mi se ne samo pretjeranim nego i neprimjerenim… evo i zašto.

Najprije, zapitajmo se, što bi bila ‘volja’ “po sebi”? Ne bi li to bilo “nešto” inherentno upojedinačenom živom biću? Stoga, čini se neupitnim da ono ima svoju volju naspram volja drugih živih bića. Ali ono što volju razlikuje od nagona odnosi se na njenu “intrinzičnu” svjesnost… Ne bismo li, onda, volju kao takvu, mogli jednostavno proglasiti kultiviranim svjesnim nagonom, nagonom koji se evolucijom stigao obrazovati, nagonom koji je postao svjestan samoga sebe? No iz toga zaključiti da je volji kao takvoj inherentno i stremljenje moći, da se zapravo radi o nagonu ‘volje za moći’ – to, iz prethodnog izlaganja, nikako ne možemo učiniti!

Kako god, Nietzsche se silno trudio pokazati mehanizme funkcioniranja ‘volje za moći’, pa je, između ostalih, došao i do ovog zanimljivog objašnjenja: svaka stvar na ovom svijetu (dakle, u prostoru i vremenu) sklona je rastezanju s ciljem zauzimanja cijelog prostora, ali je u tom nastojanju sprječava otpor drugih stvari, pa imamo svijet – kakav već imamo. Odatle filozofova naklonost prema ocu grčke filozofije Heraklitu koji je tvrdio: “Rat je otac svih stvari!” U načelu, to bi bila ‘volja za moć’ u svojoj osnovi. Blaža interpretacija ovog učenja kaže da se radi o čeznutljivoj težnji svih stvari da se vrate u Pra-Jedno (s takvim učenjem, recimo, mogao bi se složiti i jedan Bela Hamvas). Međutim, kad bi to bio slučaj, onda bi se umnogome trebalo dati za pravo panpsihizmu, svjetonazoru po kojemu je sve na svijetu svjesno svog postojanja, uključujući tu i tzv. ‘mrtve stvari’ – ravnodušnu, neorgansku prirodu. Panpsihizam, na ovom stupnju razvoja, teško je dokazati. Stoga je bolje da ga ostavimo postrani naših razmatranja i vratimo se privlačnijoj mogućnosti za ovo doba, i ovaj trenutak povijesti čovječanstva: razotkrivanju ‘volje za moći’ kao praideje… i ne bi se moglo reći u tolikoj mjeri ‘zločeste’, koliko, u ovom trenutku, pogubne za ljudski rod.

Sada nam valja postaviti drugo pitanje: zašto se moć u čovjeku ‘prihvatila’ i održala? Iz jednostavnog razloga: zato što se sjajno brinula o ljudskom opstanku, i zato je moć bila dobra. Donosila je sigurnost i mir, ne samo onomu koji je ju za sebe prisvojio, nego i svim njenim podanicima koji su je priznavali. O tome sam već pisao na jednom drugom mjestu.

A sada, zamislimo sljedeću situaciju: da bi otklonio vječitu neizvjesnost u vezi pronalaska hrane, u jednom trenutku, naš predak morao je doći na ideju da svoj obrok podijeli na dva dijela. Jedan dio mogao je pojesti istog trena, a drugi nekog drugog dana. Međutim, već tog drugog dana, morao je shvatiti da je, zapravo, u oba dana ostao gladan. Međutim, duboko u sebi, već je morao percipirati i pohraniti tu čudesnu brojku ‘dva’… ulaznicu za kraljevstvo ‘volje za moći’. Vidio ju je jasno pred sobom u obliku dva obroka! Ubrzo nakon toga, mogao je doći na bolju ideju: umjesto da jedan obrok podijeli na dva dijela, pribavit će istog dana dva cijela obroka, jedan za danas, drugi za sutra ili neki drugi dan, a zatim i tri, i četiri obroka itd. Moram priznati da ovaj način spenglerovskog rezoniranja upućuje na jednu, relativno neugodnu činjenicu: čitava matematika možda proizlazi iz razvoja te temeljne, turbokorisne, praideje ‘volje za moći’!

A onda se u cijelu priču ubacio novi moment. Zadovoljstvo uslijed otklonjene neizvjesnosti u vezi pronalaska hrane vremenom se pretvorilo u ovisnost. Ako nešto izaziva zadovoljstvo, i ako se kroz dulji period ‘konzumira’, neminovno mora dovesti do ovisnosti. I kao što su mnogi od nas ovisni o slatkom, pa nam svaki zalogaj čokolade izaziva užitak, tako se i moć, već u prvobitnih ljudi, morala početi osjećati kao slast! Zato tvrdim da – moć čovjeka drogira. “Tako se mora osjećati Bog dok vlada ovim svijetom!”. Moć možda i nije ništa drugo doli praideja Boga koja je ‘sišla’ u nagone.

U međuvremenu, dok sam pisao i promišljao ovaj tekst, grupa Radiohead objavila je svoj novi album koji sam godinama nestrpljivo iščekivao. Slušajući prekrasnu Daydreaming u izvanrednom spotu koji se ovih dana vrti na YouTube-u, došao sam na nevjerojatno crnu misao: ono što nam Thom Yorke i društvo žele poručiti je skori kraj čovječanstva; čitav spot učinio mi se kao primjereno ljudsko opraštanje od postojanja, povratak u spilju, i životinjski svijet… Naravno, isključivo je riječ o mojoj hudoj interpretaciji onoga što se prikazuje u spotu pjesme, a naravno da su pjesma i spot prouzročili čitav niz drugih interpretacija… a pogotovo intrigantnom čini se ona vezana uz puštanje spota i pjesme unatrag! Rekao bih da je ta verzija za one optimistične koji na razvoj ljudskog roda i dalje gledaju kao da se kreće ‘od spilje do transcendencije’… Nažalost, meni se on ne čini više takvim.

U pravilu, čovjek da bi izdržao život, prisiljen je nečim se drogirati, u duhovnom smislu. Može to biti i obična nada u bolje sutra, ili neka ‘religiozna istina’ poput obećanja zagrobnog života, ali doista, čini se da nema snažnije i učinkovitije ‘droge’ za čovjeka – od moći, od stremljenja k moći! Težina života bit će podnosiva, ako se ‘volji za moći’ prokrči put u čovjeku. Sad su tu pred njim, jasni poput podneva, jedan cilj i jedna namjera – i okrunjeni smisao života!

Problem s ‘voljom za moći’, međutim, nastaje u onom trenutku u kojemu upojedinačenih živih bića koja streme moći na jednom mjestu – postane previše. Mjesto je planet Zemlja, vrijeme – početak 21. stoljeća, a nas je skoro 7,5 milijardi! U ovakvim okolnostima, ‘droga moći’ postaje preopasna za čovječanstvo u bilo kojem smislu. Današnja zadaća filozofa nije pronaći neku novu istinu, čak ni novu drogu za čovječanstvo… Današnja zadaća filozofa možda je samo ukazati na dublji smisao ‘volje za moći’, pogotovo ukazati na njenu pogubnu stranu kad je u rukama onih koji moć osjećaju kao slast, kao drogu! ‘Dobra’, prihvatljiva, ‘volja za moć’ može biti samo ona koja posjedovanje moći doživljava kao priliku za povećanje izvjesnosti svog opstanka, a onda i ljudske vrste na ovom planetu… a što joj je, kako je pokazano, i bila prvotna namjera. To je moj zaključak.

16 komentara »

 1. caninho said,

  ma nije toliko problem u tome što nas ima puno previše Magičaru, mislim 7,5 milijardi, pa šta je to…već što smo loše raspoređeni po planetu. Brate, pa natiskali smo se svi u te gradove i naseobine a pogledaj kolike pustinje, šume , prašume zjape prazne. Šta ćeš kad smo ko fol društvena bića.

  • Magičar said,

   imaš pravo, @caninho, možda sam trebao istaknut više taj moment vezan uz opću premreženost. Svi vide i svi hoće, mediji su učinili svijet globalnim selom, ali i uobičajenu ‘volju za moć’ u svakom čovjeku pobudili više nego što treba. To je trebala biti poanta cijele priče. Sad imamo 7,5 milijardi malih ‘volja za moći’ koje bi sve htjele biti velike… Dakle, ne bi bio problem i da nas je 14,5 milijardi, samo da naučimo biti zadovoljni svojim mikrokozmosom i da svoje namjere i ciljeve ne ostvarujemo preko drugih…

 2. Nisam odavno navratila. Drago mi je da ste i dalje tu.

 3. Magičar said,

  I meni, @procvaiznadizvora, i drago mi je da si navratila, ali nikad se ne zna…

  • Da, ne zna. No malo je ovako kvalitetnih stranica, pa ću da budem optimistična:)

   • Magičar said,

    Eto hvala! Tvoj kompliment, moj vjetar u leđa! Iako često imam dojam da se pisanje samo događa kroz mene… 🙂

   • Pisanje se i događa samo kroz tebe, ali odražava se u u drugima. Jako.

 4. aleksandranm said,

  Magicaru,meni se cini da taj,glavni junak pesme luta kroz zivot pa se vrati zemlji,od koje smo svi rodjeni…i konacno,taj reverse,da je jedna samo,ljubavna prica skroz zivotna.ipak je to Pol Tomas Anderson…mozda ti posaljem jos nesto.(a i citala sam da se neko tu upravo razveo i unazad je to kao”pola zivota”,to govori pesma).zaista je to tvoja apsolutno zanosna interpretacija.:)

  • aleksandranm said,

   Uz put,Bice krvi,mi je u top deset.

   • Magičar said,

    Ček, ček, Sanja, sad sam tek nadoš’o, 🙂 Paul Thomas Anderson! Netko mi je toplo preporučio njegove filmove prije nekog vremena i sad sam uguglao Bit će krvi… Bit će i gledanja uskoro… E sad nisam shvatio koliko film ima veze s ovom mojom ‘voljom za moći’ , moram reći ‘mojom’, jer koliko je ljudi toliko je i interpretacija te volje, ako se slažeš, ali zvuči zanimljivo, pa jedva čekam da film pogledam…

   • aleksandranm said,

    on rezirao spot.a kad vidis film

   • Magičar said,

    Jedva čekam pogledati ga, ali to ‘jedva čekam’ u današnjoj gužvanciji znači naredni vikend… 🙂

 5. Haile said,

  Zanimljiv je početak samog spota – za Thomom ide još nekolicina ljudi, kao da će i oni sami proći kroz isto, kroz svoja vrata.
  Cijeli spot nosi taj osjećaj- koji vas vodi kroz davne prostore…
  I na kraju kaže : ja sam pronašao svoju Ljubav …
  Ali iskazuje je van razuma iskazuje u uzviku čulnosti.
  Napušta razum.

  • Magičar said,

   Sjajna interpretacija, @Haile, “ja sam pronašao svoju Ljubav…” kaže Thom i koju “iskazuje… van razuma…u uzviku čulnosti”, ali zanimljiv mi je i ovaj dio da nas Thom ‘vodi kroz davne prostore’… Ne radi li se, onda, u spotu o trenutku pred samu smrt, kad nam život proleti pred očima pred konačni smiraj…?
   Isto tako, dobro si primijetio da za Thomom ide još nekoliko ljudi, meni izgledaju kao da dolaze iz trancendencije, da se transformiraju iz duha u tijelo, odatle i ona moja prvotna interperetacija da se radi o sjećanju na evoluciju, ‘od spilje do transcendencije’… U svakom slučaju, sjajna pjesma i sjajan spot! 🙂

   • Haile said,

    Gledam ponovo spot i zapazim komenta ispod:
    “In the end he says ‘half of my life’ (reverse and slow.) Also, he is 47 and he split up with his partner of 23 years LAST year. and in the video there is 23 doors. (46/2 = 23)”

    😀

    Ispunjen je detaljima.

 6. Magičar said,

  Nešto sam načuo o tome, @Haile, znači, pjesmu je posvetio svojoj ženi… a mi oko nje izgradili značenja vezana uz sudbinu čovječanstva, to ti je prava umjetnost! 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: