Svibanj 2019.

“Napuštanje” jastva ili prema posljednjoj ravni(ni) prosvjetiteljstva! (ničeancije xxiii.)

Posted in FILOZOFIJA, Kritika ciničkog uma, SLOTERDIJK tagged , , , u 7:05 pm autora/ice Magičar

Peter Sloterdijk: KRITIKA CINIČKOG UMA

Na kraju ovog misaonog toka želim u naznaci odvagnuti da li posljednja integracijska ravnina prosvjetiteljstva mora biti neka vrst “racionalne mistike”… U nama je uprogramiran quasi formalan Netko kao nosilac naših socijalnih identifikacija… No, u osnovi nijedan život nema ime. Samosvjesni Nitko u nama – koji tek svojim “socijalnim rođenjem” dobiva ime i identitete – jest ono što ostaje životni izvor slobode. Živuće Nitko je ono, što se grozoti socijalizacije usprkos, prisjeća energetičkih rajeva među osobnostima. Njegov životni temelj je duhom prisutno tijelo, koje nam ne valja imenovati nobody nego yesbody i koji se u toku individuacije može razvijati od arefleksivnog “narcizma” do reflektiranog “samootkrivanja cjelini svijeta”. U njemu nalazi kraj posljednje prosvjetiteljstvo kao kritika privatnog, egoističkog privida.

149.

Moji stari dobri “slobodni duhovi”, “stari” za ovo vrijeme, ali vječno mladi u svom duhu, došlo je i to vrijeme – a prije “svečanog” zatvaranja ovog bloga – da napokon “dekonstruiramo” i to naše ja! Da shvatimo njegovu najdublju istinu – da ne postoji; i da jedino ono – nadmeno i bahato kakvo se pravi da jest, a malo i bijedno kakvo zapravo jest – ne postoji, dok sve drugo postoji; da shvatimo da smo njegovo “postojanje” samo izveli iz svjesnog promatranja, odnosno – naših stanja svijesti, osobite “psihičke energije” koju jedinu doživljavamo neposredno, poput sna ili zbilje, svejedno, i koja, neznano kako, svoje “iskustvo bivanja u svijetu” doživljava kroz nešto što nazivamo “vrijeme”. Očito da je za takvu vrst energije ključna sposobnost pamćenja prošlih stanja… Drugim riječima, da nema te sposobnosti pamćenja prošlih stanja svijesti ne bi bilo ni te iluzije – jastva

150.

Zato ne možemo reći da postoji ja nego samo naša svijest; zapravo, postoje stanja svijesti koja se izmjenjuju u formi kognitivnog sustava i o koja se zrcali “vanjski svijet”, i postoji naše “tijelo” kao autopoietski sustav koje se obnavlja u “vremenu”, oboje kao “nakupine energije” koje će se kao sopstvenost cjeline jednoga dana ponoviti, ali ne postoji ja, nekakva zasebna “psihička energija” onkraj prostora i vremena koja se čini neuništivom. Ja je samo iluzija koju smo stvorili da bismo preživjeli.

151.

Ja nije samo obična iluzija uma, ona je, definitivno, njegova najveća iluzija na osnovi koje je on bio u stanju izvesti postojanje bilo koje druge stvari na ovom svijetu…

152.

U ovom svijetu, o kojemu ama baš ništa ne znamo, mislimo da imamo samo to malo ja (cogito ergo sum!) koje zna da će jednoga dana nestati. Ali što može biti to ja osim akumuliranog iskustva sopstvenosti cjeline u svakom prstenu vječnog povratka jednakog? Ako je tomu tako, onda jedino što se ne ponavlja je upravo ono samo. Sve drugo, uključivo sopstvenost fizičke i duhovne cjeline (znanstvenim rječnikom – njezin autopoietski i kognitivni sustav) koje ga konstruiraju, potpada pod prazakon ponavljanja. I upravo to je najviša začudnost nauka vječnog povratka! Naše “tijelo” će se vratiti, jer će se nakon eona ponovno spojiti iste energije, no naše jastvo neće. Ono koje samo nastaje kao rezultat razvoja zametka, njegovo iskustvo uvijek će biti izvorno i jedinstveno, ali zbog toga zauvijek prolazno.

153.

Pritom, ne trebamo zadržavati iluziju vremena kao nekakvog linearnog slijeda, pa reći 863. jastvo u jednom te istom “tijelu” sopstvenosti cjeline umnogome nalikuje 967. jastvu…, kao da je u jednom trenutku postojalo 1. jastvo. Problem početka i kraja svijeta problem je ideja početka i kraja koje imamo u svom umu. Ako već svjedočimo nečemu (primjerice, ovim slovima na bijeloj pozadini) ne možemo pitati zašto postoji nešto a ne ništa. To će zauvijek ostati tajna postojanja koja se ničim (ni logičko-matematički, ni intuitivno-mistički, ni osjećajem, a bogami ni osjećanjem) ne može razriješiti…

154.

Moramo se jednostavno pomiriti s tim da ćemo ponovno, kao što smo to već nebrojeno puta činili, sjediti za ovim istim stolom pod otvorenim prozorom, i da će do nas dopirati isti proljetni pjev “ptice rugalice”, ali i s tim, da će u našoj glavi “boraviti” neko drugo jastvo, neka druga “psihička konstrukcija” s kojom, mi, “današnji”, ni pod kojim okolnostima nećemo moći stupiti u kontakt…

155.

Svjesno, nepristrano, ili kako bi kazao Kant – “bezinteresno”, promatrati ovaj svijet može se u svakom trenutku, i upravo ti svjesni trenuci su ono što će se uvijek iznova vraćati; svjesno promatrati ovaj svijet znači dospjeti u vječnost. Samo će se svjesni trenuci promatranja vraćati, ali ne i naša “izvođenja” iz tog promatranja! Autopoietski sustav može samo s unaprijed definiranim skupom interakcija stupiti u odnos s “vanjskim svijetom”. Ali od tog ograničenog broja interakcija kognitivni sustav može “izvesti”, stvoriti, konstruirati beskonačan broj reprezentacija istih! Može, na koncu, konstruirati i to ja. I upravo to je razlog zašto je ja prolazno, a svijest sopstvenosti cjeline nije.

156.

Svijest, dakle, nije nikakav transcendentni osnov kao što to tvrde new age gurui, ona je samo naša sposobnost stvaranja vrlo uvjerljive iluzije objektivne stvarnosti, kako to uostalom i tvrde neki konstruktivistički nastrojeni mislioci. Tamo vani je “umni mrak”, a ako ima nečega, to su samo, uvjetno rečeno, “procesi” – sile, tokovi, privlačenja, odbijanja, a nikako nekakva Apsolutna Svijest. Svijest je naš (a možda i ne samo naš!) “umni alat” pomoću kojeg oblikujemo ili prilagođavamo prostor i vrijeme (a možda su i oni samo “umni alati!”), oblikujući “vanjski svijet” našeg iskustva po našoj mjeri. A kako su oni – svijest, prostor, vrijeme –  uopće mogući – nova je tajna postojanja… a da pritom, do samog života nismo ni stigli… (nismo se stigli zapitati “Kako je život moguć?”). Stvarnost je, stoga i po svemu sudeći, samo rezultat odnosa prostora i vremena i svih procesa u njima, te kao takva ne može posjedovati nekakvu vlastitu objektivnu prirodu.

157.

Jedini smislen odgovor koji bi nam objasnio što nam se to događa (tajnu postojanja!) bio bi Bog koji se nalazi “negdje iznad” ovog svijeta, držeći ga u šaci. U tom slučaju, mi bismo saznali svoju “tajnu postojanja”, svoj početak i kraj, i saznali bismo da je on taj koji mu drži konce u rukama. Ali što, u tom slučaju, s Bogom? Tko je njega stvorio? Koja je njegova “tajna postojanja”? Ne drži li našeg Boga u šaci neki drugi Bog iznad njega, a ovoga opet još viši Bog i tako dalje…? Drugim riječima, kada bi Bog postojao kao zasebna sopstvenost cjeline od nas, morao bi imati iste spoznajne probleme kao i mi, mala bijedna ljudska vrsta udomitelja malih, bahatih jastava… No ako bismo rekli, ta, “On (Bog) je oduvijek postojao!”, zašto ta tajna postojanja ne bi bila primjenjiva već i na sâm ovaj svijet? Zašto ne bismo odmah rekli “Ovaj svijet je oduvijek postojao!” – a što upravo mi tvrdimo! Ako je svijet ono što oduvijek postoji, onda je svijet i Bog, a to je samo zaobilazan način da kažemo da je Bog Cjelina kojoj svi pripadamo. Na ovom mjestu se razotkriva danas zaboravljeno (pa čak i prešućivano) pravo značenje latinske riječi religio, etimološkog korijena riječi naše najstarije sestre duha – Religije, a koja dolazi od glagola religare koji izvorno znači “povezati“. Dakle – što s čim povezati? Ne društvo i pojedince u njemu, kako to sebi tumači André Comte-Sponville u svojoj knjižici Duh ateizma, nego sopstvenosti cjeline sa samom Cjelinom! Religija je tu da osjetimo da smo dio Cjeline i da smo s njom povezani, a ne da se osjećamo kao nekakvi pojedinci, “naoružani” jastvima, bačeni u svijet!

158.

Na samom kraju, ne mogu vam to prešutjeti: napuštanje jastva samo je ideal kojemu sam u svom životu nastojao težiti. Čitav svoj misaoni vijek provodim u bezuspješnim pokušajima njegova napuštanja… ali svejednako, to mi uspijeva samo u mislima; samo mi riječima pođe za rukom napustiti jastvo, kao što ste se mogli uvjeriti i “na ovim stranicama”, a onda se ono u stvarnom životu vrati s istim taštim zahtjevima u pogledu nekakvih “društvenih priznanja”, prigodno (ili pogrdno) ukrašeno proplamsajima sujete na “konkurentske misli” drugih slobodnih duhova. Tko si ti da ovo pišeš? Tko si ti da se ovako praviš pametan? Na koncu, tko će ovo čitati…? Dok ga posljednjom snagom odgurujem od sebe, ipak sam stigao ostaviti sumnju u vama, da riječi ikada išta rješavaju… Ali ta sumnja, kao novi oblik patnje, je ona ista koja će vas na kraju izgraditi – kao slobodne i dokone duhove budućnosti!

Za kraj, ponovno Sloterdijk, s kojim smo jednom davno i započeli ovu pisaniju:

U našim najboljim trenucima, kada od pukog uspijevanja i najenergičniji čin uvire u dopuštanje a spontano nas ponese ritmika životnosti, hrabrost se može iznenadno najaviti poput euforične jasnoće ili čudesno u sebi opuštene ozbiljnosti. Ona budi u nama sadašnjost. Budnost u njoj uspinje se odjednom na visine bitka. Svaki trenutak spokojno i jasnovido stupa tvojim prostorom; ti se ne razlikuješ od njegove jasnovidosti, njegove spokojnosti, njegova slavlja. Loša iskustva uzmiču pred novim prilikama. Nikakva te povijest ne čini starim. Jučerašnja odsutnost ljubavi ni na što ne prinuđuje. U svjetlu takve prisutnosti duha prekida se staza ponavljanja. Svaka svjesna sekunda briše beznadnu bivšost i postaje prvom sekundom Druge povijesti.

10 komentara »

 1. nepomični putnik said,

  Nitko nikada nije uspio napustiti jastvo, iz jednostavnog razloga što samo jastvo može imati želju za napuštanjem jastva i predodžbu o boljem, višem, slobodnijem životu u slučaju da to napuštanje uspije. Svijest je oduvijek već odvojena od jastva i o njemu neovisna, onako kako je to prostor u odnosu na stvari koje se u njemu nalaze.

  Ništa ne treba mijenjati niti postići, samo razumjeti. Zato – sretna Vam tišina.

  • Magičar said,

   I ne treba ga se napuštati, jer je samo “psihička konstrukcija”, @nepomični putniče, doista to samo treba razumjeti, kako kažeš, pa sam u skladu s tim “napuštanje” u naslovu stavio u navodne znakove. No ono što se može učiniti je razdvojiti ga od postojanja sopstvenosti cjeline ili sebstva – kako autopoietski i kognitivni sustav u živim bićima nazivaju neki psiholozi. Terminologija po pitanju ovih stvari je raznorodna i sasvim je moguće da iste riječi rabimo s vrlo različitim značenjima. To je nemoguće izbjeći. Ovaj tekst je imao namjeru ocrtati domenu jastva po kojoj se vidi zašto je ono tako sklono narcizmu, i zašto je uplašeno, tašto, ratoborno itd. – zato što je prolazno. Kad bi čovjek znao da će vječno živjeti i da taj dio, kao što kažeš, u sebi treba samo otkriti, uloga jastva u njegovu životu bi se umnogome smanjila, možda bi spala samo na ime, socijalnu identifikaciju…

   “Ništa ne treba mijenjati niti postići, samo razumjeti.” Ovaj dio “tvog učenja” odmah sam prihvatio, jedino, što tvrdim da nikada ne dolazimo do razumijevanja nekakve objektivne spoznaje objektivnih stvari u svijetu kao da one postoje, pa čak ni do spoznaje Cjeline, već samo do razumijevanja kako svijet ili Cjelina, i sopstvenosti cjeline funkcioniraju… Vječni povratak jednakog jedna je takva spoznaja! Mi se, bez obzira na to što ne znamo ništa o svijetu, u njemu sjajno snalazimo…

 2. Mirjana said,

  Nedostajat će mom jastvu vaše riječi…..

  • Magičar said,

   Ah, @draga Mirjana, ali što je s vašim “vječnim dijelom”…? Zar i dalje ne vjerujete da ćete ove riječi ponovno čitati, čak i da ste ih mnogo puta već čitali…? 🙂 Naravno, sve ovo zvuči vrlo kontra-intuitivno a ne samo ne-zdravorazumski, ali to je “trag” koji sam, Nietzscheovim riječima, u Nietzscheovu učenju najdulje slijedio… Barem mi vjerujte da je Vječni povratak, kako je to on sročio Nietzsche, uistinu najznanstvenija od svih hipoteza kako to svijet funkcionira…

 3. caninho said,

  Siguran sam da ćeš nastaviti s ovim blogom,prije ili kasnije, tako da neću plakati zasad. A ima i previše toga za čitati ovdje i da miruješ godinama. Za kraj ti onda neću pokvarit post sa svojim črčkarijama već ću ti lupit jedan lijep citat ,koji možda ima a možda i nema veze s ovom temom ali sam siguran da će ti se svidjeti. Još ćeš mi na kraju morat pogodit ko je to reko,jer znam da voliš kvizove. Dakle:

  ”Svi mogu da se spase, ali jedino spašavajući se pojedinačno, svako za sebe. Došlo je vrijeme osobnog herojstva. Pir u vrijeme kuge. Spašavajući sebe, čovjek može da spasi sve. U duhovnom smislu, naravno. Zajednički napori su jalovi. Mi smo ljudi i lišeni smo instinkta za očuvanje vrste, koji imaju mravi i pčele. Ali nam je zato dana besmrtna duša, na koju je čovječanstvo pljunulo sa zluradošću. Instinkt nas neće spasiti. Njegovo nepostojanje nas uništava.”

  Lijep pozdrav od Cane i do skorog susreta.

  • Magičar said,

   Dostojevski…? Ili Dostojevski ovoga doba – Peterson? Vidi se da ipak ništa ne znam, i da ne treba žaliti za ovim blogom, koji, istina, može se opet pokrenuti kad tad…
   Zanimljiv ti je citat, brate @Cana, i upravo na tragu nekog mog sadašnjeg osjećaja, a zbog kojeg možda i zatvaram blog. Dakle, nije lijepo reći da želim samo spasiti sebe, ali kad su doista u ovom vremenu “zajednički napori jalovi”, u to smo se mogli milijun puta osvjedočiti… Možda da ipak prespavamo ovu zimu antiprosvjetiteljstva i sačekamo njegovo novo buđenje… Možda nisi primijetio, ali ja i dalje igram na kartu prosvjetiteljstva, držim da se negdje skrenulo s tog puta tek nedavno, oko 2000. godine, a ne znam zašto…ali pravim se blesav, pa ga i dalje zagovaram… Dakle, ništa nisam izmislio, no čini se da su tu zacrtanu stazu prosvjetiteljstva danas mnogi napustili, jer jednostavno ne vjeruju više u nju. Mislim da čak i Peter Sloterdijk u nju ne vjeruje…

   • damir said,

    .,.samo da se uistinu duboko zahvalim Magičaru,,kao i ostalim pratiocima družine…svaki tekst,,svaka Misao,,svaka Riječ,,služila mi je da s njima napravim Mostove,,ne okruga Madison,,već mostovi O-kruga u kojem smo Ja i Bitak-svijest-svijest Jedno….još jednom naklon za svekoliki trud…svako Dobro svima

    Zdravi i Veseli Bili i Ostali……..

   • Magičar said,

    Hvala ti @damire na ovako lijepim riječima! Što reći, i meni je bilo drago na ovaj način misliti i komunicirati, pa hvala i tebi na svakom komentaru… I opet, tko zna što sutra donosi!

 4. Semir said,

  Zadovoljstvo je bilo čitati/pratiti blog.
  I da prenesem riječi mahanja sa drugog bloga:

  “Prijatelju, sad je dosta.
  Ako još želiš čitati,
  Idi i sâm budi zapis
  i njegov smisao.”

  Angelus Silesius
  Kerubinski putnik, VI, 263, 1675.

 5. Magičar said,

  Hvala i tebi @Semire na čitanju i komentarima! Lijep epitaf na grobu jednog bloga! 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: