Kolovoz 2015.

O Duhu i Egu II. (ničeancije vii.)

Posted in FILOZOFIJA, NIETZSCHE, Uvod u Nietzschea tagged , , u 11:33 pm autora/ice Magičar

Friedrich Nietzsche: UVOD U NIETZSCHEA / PABIRCI IZ NIETZSCHEOVE OSTAVŠTINE

Nietzsche_1862b39.

Smisao Ega. Pripuštati Duh u- i očitovati ga iz- sebe. Ništa drugo.

40.

Zašto smo upojedinačeni? Zato da bismo različite mogućnosti kroz sebe uprizorili i u Duhu očitovali. Mi upojedinačeni, mi smo sâm krvotok Duha. Kroz nas Duh živi.

41.

Ako smatraš da si važniji od zbilje koja te okružuje – egoističan si tip; ako držiš da je ona, zbilja, ono izvan tebe, važnije od tebe samog – religiozan si tip; ali ako smatraš da ste jednako važni (ili nevažni), i zbilja i ti – neki svoj si tip, kakvog najviše volim!
Istu misao možemo izraziti i ovako.
Ako radije živiš zarad sebe nego zarad stvari duha (narodski rečeno – zarad Boga) – egoistični si tip (ljudi). Ako radije živiš zarad Boga (stvari duha), a ne zarad sebe – religiozni si tip. Ali ako radije živiš (ili ne živiš) (n)i zarad sebe (n)i zarad Boga (stvari duha) – ti si neki svoj tip, vječno na granici dva svijeta, čije nam iskustvo tek valja čuti (negdje u budućnosti)…

42.

Jastveni osjećaj preobličiti! Osobnu sklonost oslabiti! Oko naviknuti na zbiljnost stvari! Od osoba kolikogod je moguće zasad abstrahirati! Kakve to učinke mora imati! Nastojati ovladati stvarima i tako zadovoljiti svoje htijenje posjedovanja! Ne htjeti posjedovati ljude! – No ne znači li to takodjer individue slabiti? To znači stvoriti nešto novo: ne ego i ne tu i ne omnes! […] Pustiti da nas posjeduju stvari  (ne osobe) i to što je moguće objam pravih stvari! Pričekati što će odatle izrasti: mi smo za stvari oranica! Iz nas treba da izrastu slike tubitka: i mi trebamo tako biti kako nas ta plodnost sili da budemo: naše sklonosti, nesklonosti su ona oranica koja ima takove plodove donijeti. Slike tubitka su ono Najvažnije što dosad bijaše – one vladaju čovječanstvom.

Moj i vaš problem najčešće se tiče Alter Ega, one ‘prznice duha’ koja čuči u nama i svako malo započinje razgovor sa samom sobom. Potrebno je razlučiti: postoji Božanski Glas iz Dubine i postoji glas Alter Ega s površine. Na moju žalost, naučio sam previše misliti o svom Egu, pa tako i Alter Egu, te sam Glas iz Dubine zanemarivao. I danas mi se ponekad čini da to ne mogu prekinuti. Kao i sve drugo, i Ego i Alter Ego hrane naše misli.

Ego želi biti uvažavan i priznat od drugih ljudi svejedno kakav je i što čini; Alter Ego želi isto, ali po zaslugama. Alter Egu je, tako, dovoljno da drugi hvale samo sadržaj koji je stvorio, a ne izričito njega. Međutim i to je ovom dobu već nerazumljivo; jer ono ‘zna i umije’ isključivo slaviti čovjekov Ego.

Ego uopće ne treba misliti, odatle, ni Alter Ego to ne treba činiti. To je zato jer se mišljenje Ega svede na obično lukavstvo, a mišljenje Alter Ega, u konačnici, na nekakvu pravednost: svima onoliko blaženstva koliko su ga zaslužili. Zanimljivo, na ovom mjestu neki bi zajedljivi jezici primijetili da se upravo Alter Ego – i to možda baš onaj Svetog Petra – razotkriva kao pravi otac kršćanstva. Ali koga još danas u ovom bezobzirnom, natjecateljskom svijetu Egolanda može zanimati nekakva pravednost?

43.

Kroz svijest o Duhu, nema razlike između unutarnjeg i vanjskog, slažu se Stiegler i Derrida. Dakle, nema ni Ega, ni Alter Ega, samo Duh. Naš cilj.

44.

Ne briga za stvari i ljude oko sebe; samo briga za očitovanje Duha kroz tebe i svijet će već postati bolje mjesto za život. To je tvoj put.

3 komentara »

  1. Reblogged this on aleksandra sergejevna.

  2. Livia said,

    Jasno i razgovijetno. Prohodan post ili sam samo danas koncentrirana za razliku od inače. Krasno, Magičaru!

    • Magičar said,

      Draga Livia, izgleda kao da ću još malo pa započeti s poslanicama… 🙂 Nietzschevim stilom trudim se ispisati najdubljeg sebe… i opet iz čiste potrebe!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: